+36 30 7-333-666

Lefolyó dugulásának elhárítása

Lefolyó dugulásának elhárítása

 

A lefolyók dugulása mindig komoly probléma volt a háztartásokban, pedig egy kis elővigyázatossággal ez nem jelenthet akadályt. A fürdőkád, a mosdókagyló és a zuhanyzó lefolyója is eldugulhat. Ennek leggyakoribb okai a hajszálak elakadása, vagy a különböző tisztálkodási eszközök lefolyóban való megtapadása. A konyhában és a fürdőszobában egyaránt megtalálható a legnagyobb kárt okozó vízkő.

 

A konyhában az ételmaradékok, zsírok és olajok okozhatnak eldugulást. Az alábbi házi praktikák segítségével nem lesz szüksége szerelőkre, de még drága vegyszerekre sem, amelyek károsítják az egészséget. A legjobb megelőzni a bajt, és nem utána cselekedni, de a kisebb elakadások karbantartását mindenki elvégezheti saját otthonában. A következő módszerek rendkívül hatékonyak és kíméletesek a pénztárcákhoz:

 

  1. Egyszerű konyhasóval történő tisztítás

 

Szükséges:

  • 2 pohár háztartási ecet
  • ½ pohár konyhasó

 

Tisztítás folyamata:

 

Forralja fel az ecetet! Először a konyhasót majd másodszor az ecetet öntse az eldugult lefolyóba! Az ecet, tömény tulajdonsága miatt eltávolítja, elmarja a kellemetlen szennyeződést, de fontos, hogy ezután forró és hideg vízzel is leöblítse a tisztítandó területet.

 

  1. A dugulás elhárítása szódabikarbónával

 

Szükséges:

  • 5-6 evőkanálnyi szódabikarbóna
  • 2 liter víz

 

Tisztítás folyamata:

 

Öntse a szódabikarbónát a vízbe! Az így keletkezett keveréket forralja fel, majd juttassa a lefolyóba. A szennyeződés fel fog oldódni. Elővigyázatosság szempontjából nyugodtan megismételhetjük a folyamatot havonta, mert nem fogja elmarni a lefolyót. A vízkő ellen rendkívül hasznos!

 

 

A mellékhelység dugulása mindenki számára egy rémálom. Nagyon fontos a rendszeres tisztítás, mert ez már komolyabb, mint egy mosdókagyló eldugulása. Persze a legtöbb ember otthonában található pumpa legtöbbször segít a kisebb elakadások karbantartásában. A probléma az, hogy nem mindig. Természetesen erre is van megoldás!

  1. Trisó

Szükséges:

  • egy palack trisó
  • forrásban lévő víz (1,5-2 liter)

Tisztítás folyamata:

Öntse a trisót a lefolyóba, majd 12-15 perc múlva öntse bele a forrásban lévő vizet! Remélhetőleg a kisebb dugulásokat fel fogja oldani.

Sajnos semmilyen módszer sem tökéletes, így előfordulhat, hogy más módszereket kell bevetni. Ennek következménye, hogy kicsit több pénzbe fog kerülni a megoldás. Ma már vannak környezetbarát porok, granulátumok, de még folyadékok is! Az efféle szerekből is lehet kapni olcsókat.

Ezek a legegyszerűbb és legolcsóbb módjai a dugulás elhárításának. Szűrőt is lehet venni a lefolyókhoz, de ez csak a hajszálak és szilárd anyagok ellen nyújt megfelelő védelmet. Legyen mindig elővigyázatos, és előzze meg egyszerűen a háztartási problémát, az eldugulást.